Socrates in de cultuur
datum 25 jun. 2021 geplaatst door Ariane van Heijningen

Cursus: Socrates in de Cultuur!

 

Ben je werkzaam in de cultuursector? 
Herken je dat gesprekken over lastige kwesties soms vastlopen in verdedigende debatten? 
En verlang je ernaar heldere en inzichtgevende gesprekken te kunnen begeleiden?
Gebaseerd op beproefde Socratische technieken? 
Doe dan mee aan Socrates in de Cultuur! 

Inhoud
Een praktische, tweedaagse cursus, waarin je kennis maakt met de Socratische gesprekshouding, de Socratische manier van vragen stellen en luisteren en ook met de structuur van een Socratisch groepsgesprek. Je krijgt een uitgebreide reader met achtergrondinformatie en werkbladen. De dagen zelf zijn vooral oefenen, oefenen en oefenen. In kleine en grotere gesprekken, op basis van verschillende Socratische technieken en gespreksvormen, diep je met elkaar vraagstukken uit die je aan het (culturele) hart gaan. Na deze twee dagen ben je zelf in staat om een Socratisch groepsgesprek te leiden. 

Voor wie is deze cursus?
Wie te maken heeft (of gaat krijgen) met lastige vragen, morele dilemma’s, uiteenlopende visies rondom thema’s herkent ongetwijfeld dat betrokken in cirkeltjes rond blijven draaien en zich alleen maar verder ingraven in hun eigen positie. Van luisteren is weinig sprake meer en van vooruitgang in het denken al helemaal niet. Socratisch werken is een manier om betrokkenheid en verantwoordelijkheid m.b.t. lastige onderwerpen te vergroten, helderheid te krijgen ten aanzien van je waarden en overtuigingen en consequenties van te maken keuzes te overzien. Het is de meest duidelijke vorm van gezamenlijk leren die ik ken, doordat je elkaar werkelijk nodig hebt om je gedachten aan te scherpen en tot inzichten te komen. 

Waar en wanneer? 
Op vrijdag 17 september en op vrijdag 8 oktober, van 10.00 – 17.00 uur bij Natuurtalent in Rotterdam. Een heerlijke inspirerende plek, aan de rand van de stad, waar we omringd zijn door een stadsboerderij, heerlijk biologisch eten krijgen en we bovendien in één van de kleine culturele parels van Rotterdam verblijven. https://www.talentfabriek010.nl/wijkondernemingen/natuurtalent/ 

Praktische zaken
De cursus gaat door met minimaal 8 deelnemers. En we werken met maximaal 10 deelnemers. De prijs is inclusief koffie, thee, uitgebreide lunch en studiemateriaal. Prijs: 
Oprichters / leden Cultureon: € 475,= ex BTW
Anderen: € 550,=  ex BTW

Aanmelden
Als je deel wilt nemen aan deze cursus, meld je dan aan door een mail te sturen aan ariane@denkplaats.nl  uiterlijk vrijdag 16 juli. Of bel voor informatie naar Ariane van Heijningen: 06 – 13 12 89 71.