.
datum 22 apr. 2020 geplaatst door Cor Wijn

Hoe gaan we straks weer open Rob Schouw?

 

"Ik roep Rutte om gelijktijdig met de scholen ook de kunstencentra te heropenen!" Sinds 2012 voert Rob Schouw de directie over wat inmiddels een conglomeraat aan kunstinstellingen is: de Zeister Muziekschool in Zeist, het KunstenHuis in De Bilt, toneelschool Masquerade,  Dansschool EDC, een afdeling Beeldende Kunsten De Werkschuit en poppodium De Peppel en theater Het Lichtruim. Het centrum heeft meer rond de  200 medewerkers en meer dan 5.000 cursisten. Cor Wijn bevroeg Rob over de gevolgen van de coronacrisis.

Wat is de huidige situatie?
Sanne Scholten (LKCA) heeft het in haar blog al zeer treffend getypeerd: “Ons leven ligt stil. En tegelijkertijd is ons leven drukker dan ooit.” Binnen een week moesten alle cursussen worden afgezegd. Dat was een pittige operatie, vooral omdat we meteen een alternatief wilden bieden in de vorm van online lessen. En alle kaartjes voor concerten en voorstellingen hebben we omgezet in vouchers. Gelukkig bleek dat we snel en flexibel op de situatie hebben kunnen inspringen, helemaal in de geest van het boek ‘The living company’ (van Arie de Geus, CW). In onze sector draait het om flexibiliteit. Een goede mix van vaste medewerkers en zzp-ers is daarvoor essentieel. Als je teveel zzp-ers hebt heb je onvoldoende mobilisatiekracht, dan kun je niet snel genoeg schakelen. Maar als iedereen in vaste dienst is, heb je ook een probleem. We hebben wel al pijnlijke maatregelen moeten nemen. Op bepaalde onderdelen van de buitenste schil wordt nu geen beroep meer gedaan.

Hoe ga je straks weer open?
Nu Mark Rutte het signaal heeft gegeven dat de scholen weer open mogen, is het voor de kunsteducatie belangrijk dat wij ook weer open gaan. Ik dring er bij de Cultuurconnectie (de brancheorganisatie, CW) ook op aan om dit landelijk te bepleiten. Het is goed mogelijk om lessen te geven met 1,5 meter afstand. En in de scholen spelen we een belangrijke rol met de cultuureducatie: ook die kan op intelligente wijze uitgevoerd worden. Voor ouders is het belangrijk dat hun kinderen naast de sport-activiteiten weer op pad kunnen en creatieve dingen kunnen doen. Nu gebeurt dat online, want we bieden inmiddels bijna alles op die manier aan, maar we kunnen ook prima les geven en toch de voorzichtigheid in acht nemen.

Ik vermoed dat veel mensen in de zomer thuis zullen zitten. Dat biedt ons ook een kans, want we kunnen dan weekcursussen, open ateliers, zomercursussen en dergelijke aanbieden. Daar is dit jaar misschien wel meer vraag naar dan anders. Ná de zomer wordt het misschien wel moeilijk, ik denk dan met name aan ons podium-aanbod. Cultuur trekt toch een wat ouder publiek en dat publiek zou ook in de nabije toekomst wel eens weg kunnen blijven uit angst voor het virus. Als dat gebeurt hebben we als sector een groot probleem, ook als het op zich weer mogelijk zou zijn om dingen te programmeren.

Wat doe je in de tussentijd?
Wij proberen de contacten met onze klanten zo goed mogelijk te onderhouden. Dat is waar alles nu om moet draaien. En voor mezelf geldt dat me opvalt dat de balans tussen werk en privé helemaal is veranderd. Voorheen haalde ik altijd veel energie uit het ’s avond en in het weekeinde bezoeken van voorstellingen en concerten. Met die energie ga je dan overdag aan het werk. Nu werkt dat niet meer en dat is een groot gemis. Ik heb maar een racefiets aangeschaft…

Zie je kansen in de crisis?
De crisis laat zien hoe belangrijk de cultuursector is. Zonder kunst en cultuur is het leven niets aan, dat ondervinden we nu. Je mist het als energiebron en ook als bindmiddel in de samenleving. Ik hoop - en verwacht ook wel een beetje - dat de waardering voor cultuur na deze crisisperiode groter zal blijken dan hij ervoor was.

Van wie zou je op dit moment iets willen horen?
Ik zou wel meer willen weten over hoe de bibliotheken met de crisis omgaan. Gaan ze nu bv massaal boeken aan huis bezorgen? Ik weet het niet en zou er graag meer over horen.